L’era de la intel.ligència artificial

Article de Josep Antoni Duran i Lleida publicat a La Vanguardia.

L’era de la intel·ligència artificial

Josep Antoni Duran i Lleida

Dos dies després del debat entre Sánchez i Feijóo, mentre la majoria dels mitjans s’endinsaven en la ressaca del cara a cara, La Vanguardia obria la seva edició amb l’informe de l’OCDE sobre l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) al mercat laboral. Afirmant que un 28% dels llocs de treball a Espanya seran robotitzats a causa de la seva aplicació, posava el dit a la nafra sobre un dels múltiples impactes que generarà aquesta nova revolució tecnològica. La vaga d’actors i guionistes de Hollywood, amb por que puguin substituir la seva feina o crear dobles dels seus cossos, és una altra mostra de la repercussió que té. Com ho és el plet que creadors i mitjans de comunicació mantenen amb les grans tecnològiques, a les quals acusen de viure de les seves dades.

En aquest sentit, no es pot ignorar que la destrucció de llocs de treball serà indirectament proporcional a la capacitat de substi­tuir els destruïts per feines que es generaran en el procés de producció de noves tecnologies d’IA. I deixant de banda la Xina, les principals empreses d’intel·ligència artificial són nord-americanes i alguna d’israe­liana, per la qual cosa resulta fàcil endevinar que la UE (campiona a l’hora de regular) serà la principal perdedora pel que fa a l’ocupació.

Avully (Switzerland Schweiz Suisse), 13/07/2023.- Marc Pollefeys, Professor of computer science at the Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zurich and director of the Microsoft mixed reality and AI lab in Zurich, wearing mixed reality googles, poses next to Spot, the four-legged robot from Boston Dynamics, during the ARCHE 2023 (Advanced Robotic Capabilities for Hazardous Environments) aiming to test the potential of robotics to help in disaster relief, at the Swiss Army Rescue Troop Training Center in Avully near Geneva, Switzerland, 13 July 2023. Fifteen teams, gathering some 150 researchers and students from all over the world, presented their prototypes to the Swiss army and civil security authorities. (Suiza, Ginebra) EFE/EPA/SALVATORE DI NOLFI
Efe

Més enllà dels llocs de treball, ningú no discuteix que la revolució de la IA està destinada, mitjançant l’accés a una ingent informació, a produir progressos prodigiosos en processos productius, en l’àmbit científic i en el de la salut. O en el militar, ara que corren nous vents bel·licistes! En definitiva, transformarà les nostres vides com no les han transfigurat mai revolucions anteriors. I ho farà aportant canvis sorprenents que avui resulten difícils d’imaginar. Però, per primera vegada en la història de la nostra civilització, les conseqüències de la nova revolució podrien arribar a mutar la racionalitat de l’ésser humà deixant-lo en simple titella de la IA, que amb les seves decisions donaria forma a les accions humanes.

La IA, de manera invisible, es va integrant a la nostra vida quotidiana

Els avenços en IA seran irreversibles, i el destí on arribem amb ells, lluny de ser segur, dependrà de la mateixa humanitat. En un assaig recent sobre L’era de la intel·ligència artificial i el nostre futur humà, Henry Kissinger, amb l’ex CEO de Google Eric Schmidt i el cien­tífic de la computació del MIT Dan Huttenlocher, afirma que en cada avenç de la IA els humans tindrem tres opcions: limitar-la, col·laborar-hi o rendir-nos completament. Sembla raonable intentar evitar la tercera i procurar arribar a una síntesi entre la limitació i la col·laboració.

Però limitar vol dir regular i controlar i no sembla que sigui una alternativa fàcil quan els experts diuen que ignoren el que està passant a l’emular la manera en què el cervell humà processa la informació a les xarxes neuronals. Hauríem de ser capaços de regular per protegir la persona com a individu i l’interès comú del conjunt de la societat. I aquí apareix novament una altra gran preocupació. Uns semblen estar pensant en l’interès general quan sol·liciten la creació d’una agència internacional que reguli la utilització de la IA i n’impedeixi un mal ús, com al seu dia es va fer amb l’energia nuclear. D’altres, les grans tecnològiques, les mateixes que l’han desenvolupat i de la qual es beneficien, ara demanen regulació i moratòria. No sembla­ que el motiu sigui l’interès general, sinó la defensa de les seves patents i interessos particulars. Mentrestant, la IA, de manera invisible, es va integrant a la nostra vida quotidiana.

Comparteix

Comentaris

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant